kéményseprőKéményseprő? Gázszerelő?Gázszerelő
Kötelező költség vagy felelős gondolkodás?

 

A vélemény és a tapasztalat sokszor megosztó, Szakemberek ők, akiknek a  felelősségteljes és alapos munkája sokszor életet is menthet.

Mire is gondolunk?

Téli időszakban mindig fontos beszélni a gázkészülékek esetében a rendszeres és alapos karbantartás és átvizsgálás fontosságáról.

Írásunkban a kéményes gázkészülékek rendszeres átvizsgálásáról és a kémény ellenőrzésekről szedtünk össze pár fontos információt, kiegészítve saját tapasztalatainkkal és jó tanácsainkkal, illetve megkerestünk egy családot, aki csak  a szerencsének és a család őrangyalának  köszönhette hogy nem történt náluk nagy tragédia. Megkértük őket meséljék el a történteket és mondják el ők mit csinálnak máshogy és mire figyelnek  a baleset óta.

Kéményes gázkészülékek – Mit is jelent ez pontosan?

Minden olyan gázkészüléket ebbe a csoportba sorolunk ahol a készülék kéménybe kerül bekötésre és az égéstermék a kéményen keresztül távozik.

Ilyen gázkészülékek lehetnek:   
(van ezek közül bármelyik otthonában?)

 • kéményes gázkazán
 • kéményes cirkó
 • kéményes konvektor
 • kéményes vízmelegítő
 • kéményes fali fűtő berendezés

 

Hogyan működnek ezek a készülékek?

Amennyiben lakásában, családi házában, esetleg irodájában kéményes gázkészülék üzemel, akkor az alábbiakat jó tudnia:
Ezek a készülékek nyílt égésterűek, ami azt jelenti, hogy működés közben az megfelelő égéshez szükséges levegőt meg kell “szerezniük”, azaz elszívják abból a légtérből ahol elhelyezésre kerültek.
Működésükhöz nagy mennyiségű levegő szükséges, így az adott légtérből – hacsak nincs megfelelő levegő utánpótlás- a tiszta levegőt hamar elhasználhatják.
Tudja hogy ez azt jelenti, hogy ha pl. az Ön fürdőszobájában került felhelyezésre, akkor akár el is fogyhat az egészséges levegő, miközben Ön fürdik?
Ha elfogy a megfelelő mennyiségű levegő, akkor gyengül a kémény huzata és a készülék is könnyebben elkoszolodik, kormolodik.

Mi ilyenkor a teendő?

Mindenképp gondoskodni kell annak a helyiségnek a folyamatos levegő utánpótlásáról ahol a készülék elhelyezésre került. Ez kiemelten az üzemelési időre vonatkozik, tehát amikor az őrlángon kívül fellobban az úgynevezett főláng is.

Amennyiben ez egy alagsor, esetleg egy külön üzemhelység könnyű dolgunk van, amennyiben azonban a lakásunkban, házunkban kerül elhelyezésre, akkor a helyiségnek minden esetben rendelkeznie kell friss levegő beeresztésére alkalmas lehetőséggel. Legyen ez egy levegőbeeresztő szerkezet, egy nyílászáró, egy szellőzőrács az ajtón vagy az ablakon.

Milyen veszélyeket rejt ha kevés a levegő?

Amennyiben kevés vagy egyátalán nincs levegő utánpótlás, az égés nem lesz tökéletes, a készülék nem lesz képes a gázt tökéletesen elégetni, korom és szén monoxid képződik.
A szén monoxid balesetek nagy része a levegő hiányára vezethetőek vissza.
Mindig figyelje a megfelelő levegőutánpótlást kéményes gázkészülék üzemelése esetén!

Milyen rendszeres óvintézkedéseket javaslunk Önnek?
Minden gázkészülék esetében javasoljuk, de kéményés készülékeknél kiemelten az évenkénti rendszeres   átvizsgálást, ha szükséges akkor a tisztítást és javítást.

Milyen ellenőrzés, átvizsgálás szükséges?
A kémények esetében:

Fontos a rendszeres ellenőrzés és ha szükséges tisztítás.Ezzel kapcsolatban a kéményseprők tudnak Önnek segíteni, a munkát elvégezni.

A FŐKÉTÜSZ, azaz a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. honlapján megjelent nagyon jól összeszedett kisokosban fontos információkat találunk többek között  az alábbi kérdésekre is:

 • miért van szükség kéményellenőrzésre
 • kéményellenőrzés, azaz a kéményseprő díja
 • kéményellenőrzés lehetőségei és módjai

Kéményseprő-ipari ellátásra vonatkozó térkép – Ön tudja melyik kéményseprő vállalathoz tartozik?

Kéményseprő-ipari tevékenység ellátása forrás: www.kemenyseprok.hu

Kéményseprő-ipari tevékenység ellátása forrás: www.kemenyseprok.hu

 

Kéményseprő vállalatok Budapesten és Pest megyében:

Budapest-Fővárosi Kéményseprőipari Kft. – http://kemenysepro.hu/ceginformacio/cegbemutato/

Pest megye:  Magyar Kémény Kft.  – http://www.magyarkemeny.hu/index-2.html

 

 

Gázkészülékek karbantartása – Gázszerelői feladatok

A megfelelően műszaki állapotban lévő készülékeket is évente egyszer szükséges átvizsgáltatni, megnézetni szakemberrel. A biztonsági ellenőrzésen túl a rendszeres karbantartás fontos mind a gazdaságos működtetés, mind az optimális gázfogyasztás szempontjából. De a készülék várható élettartamára is hatással van.
Mit ellenőriz átvizsgáláskor a gázszerelő?
 • minden esetben műszeres vagy habos gázszivárgás ellenőrzést végez
 • megvizsgálja készülék égésminőségét
 • működését

 

Szükség esetén karbantartást is végez, javításra tesz javaslatot, amennyiben a javításhoz új alkatrészek, egyéb anyagok megvásárlása szükséges, amennyiben minket bíz meg a munkával, kérésére anyagbeszerzéssel is foglalkozunk és a talált hibát előzetes egyeztetés és munkadíjról való tájékoztatás után javítjuk is.

Karbantartás és vagy javítás után ismételt és díjmentes átvizsgálást végzünk minden esetben.

Különösen fontos, hogy ha bármilyen a megszokottól eltérő működést tapasztal, akkor is hívjon szakembert, ha már abban az évben egyszer ellenőrzésre került a berendezése!!

Milyen hibajelenségek fordulhatnak elő legtöbbször?

Bármi ami a megszokottól eltérő!

Lehetséges okok: 

 • ha a láng nem megfelelően ég
 • lassabban fűti fel a helységeket
 • nem úgy jön a melegvíz ahogy szokott
 • esetleg csípős égett koromszagot érez

Bármilyen, akár a legkisebb eltérés, szokatlan működés esetén is kapcsolja le a készüléket és hívjon szakembert! Magától soha ne módosítson a készüléken. Ne szerelje szét, ne szedje le az előlapot, vagy a gombokat, ne próbálja megjavítani.

Hogyan csökkentheti a szén-monoxid balesetek veszélyét?

A balesetek nagy része a levegő hiányára vezethető vissza.
Ennek elkerülésére vezették be, új építésű épületek esetén már kötelező jelleggel a különböző légbevezetőket.
A megfelelő légbevezetők megvásárlása, és szakszerű beszerelése mellett nagyon fontos a kémények és gázkészülékek megfelelő műszaki állapotának rendszeres ellenőriztetése, átvizsgáltatása a szakemberekkel.

Minden óvintézkedés ellenőre történhet szénmonoxid visszaáramlás, fontos hogy ilyen esetekben felismerje jeleket még időben, hogy megelőzze a tragédiát!

Honnan tudja hogy baj van? Mire figyeljen?
A szén monoxid színtelen, szagtalan, csak a rosszullét figyelmeztet jelenlétére! Szén monoxid tökéletlen égés során keletkezik, veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz, ugyanakkor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson.  Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező.(forrás: www.wikipédia)

Szénmonoxid szivárgás tünetei
Az ájulást még nem okozó mérgezés tünetei összekeverhetőek többek között a migrén vagy az influenza bizonyos tüneteivel:

 • fejfájás, szédülés
 • fáradtság, álmosság
 • hányinger, tudatzavar

(forrás: wikipédia)

Mit tegyen, ha szénmonoxid mérgezésre gyanakszik?

 • Azonnal nyisson ki ajtót és ablakot és menjen vagy menjenek ki a szabadba!
 • Hívja a mentőket!
 • Ha már jobban van, hívjon szakembert aki megvizsgálja a berendezést! Amíg szakember nem látta a készüléket javasoljuk hogy ne használja!

 

A rendszeres karbantartás és átvizsgálás mellett mit tehet még a megelőzésért?

Mindenképp javasoljuk minőségi, már több teszten is bizonyított CO mérő megvásárlását, felszerelését és rendszeres használatát a lakásban.

Vásárlás előtt mindig nézzen körül és kérje ki szakember tanácsát.
Mi az alábbi Szénmonoxid (CO) mérő készüléket javasoljuk Önnek:

Szénmonoxid mérő készülék

<

>> Honeywell XC100D Szén-monoxid vészjelző készülék <<<

 

Fontos hogy ha úgy dönt, hogy vásárol Szén monoxid mérő készüléket, mindenképp minőségi és megbízható termék mellett döntsön, a választás során kérje ki szakember tanácsát is!

 

Volt már a környezetében aki Szén monoxid mérgezést szenvedett?

Beszéltünk egy családdal,  ahol  anya és fia csak a szerencsének köszönhetik hogy nem történt visszafordíthatatlan baleset. Megkértük őket meséljék el nekünk a történteket.

A család összes tagja szerencsére baj nélkül került ki a mérgezésből, de azóta arra a dátumra, mint második születésnapjukra gondolnak!

Fót 2016. 01. 15. 

Mikor történt a baleset?
6 éve január 6-án. Úgyhogy nemrégen ünnepeltük a közös szülinapunkat.

Hogy kezdődtek a jelek?
21 éves fiam fürdés után fejfájásra panaszkodott és lefeküdt, a fürdőszobával szembeni szobában.

A vízmelegitő és a kombicirkó mindkettő a fürdőszobában üzemeltek illetve üzemelnek mind a mai napig.

Mi következett ezután?
Én a fürdőszobától messzebb a nappaliban dolgoztam éppen, szép lassan elkezdett fájni az én fejem is,de akkor még nem tulajdonítottam neki túl nagy jelentőséget.
Fiamnak mostmár egyre jobban fájt a feje, már kezdett szédülni is, azt mondogatta, hogy nagyon gyorsan ver a szíve!
Bement a fürdőszobába ismét, hogy arcot mosson, de onnan már szédelegve jött ki és a nappaliban a szemem láttára összesett!

Megnéztem a pulzusát, közben éreztem, hogy már én is szédülök!

Mire gondoltak mitől lehet?
Először az ember arra gondol, hogy mindketten egyszerre lettünk betegek, aztán ahogy a tünetek fokozódtak, arra gondoltunk hogy az ebédben lehetett valami….
Szerencsére teljesen különbözőt ettünk aznap, így tovább gondolkodtunk és a következő ami eszünkbe jutott a LEVEGŐ amit közösen szívunk be.
Azonnal kinyitottuk az ablakokat, majd az épp hazaérkező férjemmel mentünk is a kórházba.
Ott ellátták a fiamat, és tájékoztattak, hogy nagyon nagy szerencsénk volt, mert már 28 százalék volt a vérében a vérgáz. – (hogy ez mit is jelent, arról itt olvashatnak bővebben)
Ő maradt a kórházban mi pedig tele félelemmel és aggódással,  fűtés nélküli lakásban, lekapcsolt gázkészülékeknél és nyitott ablaknál aludtunk a tél közepén.

Mit csináltak, csinálnak azóta, hogy csökkentsék ennek az újbóli esélyét?
Másnap reggel első dolgunk volt vásárolni egy magas minőségű és megbízható szén monoxid mérő készüléket, amit a fürdőszobában el is helyeztünk, azóta is üzemel és bármilyen eltérést jelez.

A készülékeinket átvizsgáltattuk és azóta is  rendszeresen minden évben szakember nézi át őket, figyelünk a szellőzésre is, beépítettünk szellőzőrácsokat is.

>>>>>  vissza főoldalra  <<<<<